Contentstrategie voor vrouwelijke ondernemers

De eerste vraag is vaak: moet ik écht online zichtbaar zijn? Het antwoord is meestal: ja. Als vrouwelijke ondernemer is het opbouwen van een sterke online aanwezigheid van cruciaal belang om je bedrijf te laten groeien. Een goed doordachte contentstrategie kan je helpen je doelgroep te bereiken en te betrekken en je merk op te bouwen. Jij googlet toch ook als je iets nodig hebt? In dit artikel duiken we dieper in op het opzetten van een effectieve contentstrategie voor vrouwelijke ondernemers, inclusief specifieke kanalen, hoe vaak je kan posten, creativiteit en het gebruik van AI, zoals ChatGPT.

Wat is een contentstrategie?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een contentstrategie? Makkelijk gezegd: een contentstrategie is een plan dat de creatie, distributie en beheer van content omvat om je zakelijke doelen te bereiken. Eigenlijk maak je dus een online visitekaartje dat je regelmatig update: je website, maar ook je socials zoals Instagram of LinkedIn. Hierdoor krijg jij meer naamsbekendheid, kunnen potentiële klanten je beter vinden en heb je een manier om met ze te verbinden. Uiteindelijk zorgt dat voor meer klanten en dus meer omzet, waardoor je je bedrijf kan laten groeien. 

Een aantal zaken die hierbij belangrijk zijn: het identificeren van je doelgroep, het bepalen van de soorten content die ze waardevol vinden en het vaststellen van de kanalen en frequenties waarmee je die content deelt. Op die manier laat jij zien wat je in huis hebt en zullen ze sneller voor jouw hulp kiezen. Hallo, nieuwe klant!

Wat is er specifiek aan een contentstrategie voor vrouwelijke ondernemers?

De meeste vrouwelijke ondernemers zullen het wel kennen: die heerlijke social media bubbel op Instagram en LinkedIn met vrouwelijke ondernemers die elkaar steunen en volgen. En terecht! Een contentstrategie voor vrouwelijke ondernemers richt zich op het begrijpen van de unieke behoeften en interesses van je vrouwelijke doelgroep. Dit kan onder andere inhouden dat je content creëert die relevant is voor vrouwen in jouw branche, inclusief onderwerpen als work-life balance, empowerment en zakelijk succes.

Hoe begin je met een contentstrategie?

Het woord ‘strategie’ klinkt vaak heel groot. Dat maakt het ook moeilijker om te beginnen, want… waar begin je? Die vraag is gemakkelijk. Wat levert mijn content me nu op? En, wat wil ik dat content me oplevert? Denk aan: meer naamsbekendheid, een betere expertstatus, meer klanten, meer omzet. Maar ook: gratis inzichten delen voor mensen die mijn diensten niet kunnen betalen.

Een contentstrategie bestaat onder andere uit de volgende elementen:

  • Doelstellingen en doelgroep: Definieer duidelijke doelen voor je contentstrategie, zoals het vergroten van naamsbekendheid, het genereren van leads of het verbeteren van klantrelaties. Identificeer ook je ideale doelgroep.

  • Onderzoek: Leer je doelgroep grondig kennen. Welke problemen hebben ze? Welke vragen stellen ze? Dit zal je helpen relevante en waardevolle content te creëren.

  • Contentsoorten: Bepaal welke soorten content het beste werken voor je doelgroep, zoals blogposts, video’s, infographics en meer.

  • Kanalen: Kies de juiste kanalen om je content te verspreiden. Sociale media, e-mailnieuwsbrieven en je eigen website kunnen bijvoorbeeld allemaal effectieve kanalen zijn.

  • Planning en uitvoering: Maak een contentkalender en begin met het creëren en publiceren van je content.

Social Media Kanalen voor vrouwelijke ondernemers

De volgende beslissing draait om je kanalen. Waar wil je zichtbaar zijn? Wat voor content wil je maken?  Om je contentstrategie als vrouwelijke ondernemer te versterken, kun je de volgende kanalen verkennen:

  • Instagram: Visuele content werkt goed op Instagram. Deel inspirerende afbeeldingen en verhalen achter de schermen van je bedrijf met stories, posts en reels. Vergeet ook niet om boeiende captions te schrijven!

  • Pinterest: Ideaal voor het delen van visuele inspiratie, DIY-projecten en handige tips.

  • LinkedIn: Perfect om je professionele merk op te bouwen en waardevolle zakelijke content te delen.

  • Blog: Schrijf informatieve blog posts over onderwerpen die vrouwen in jouw branche interesseren.

  • Podcast: Start een podcast waarin je diepgaande gesprekken voert over relevante onderwerpen.

  • YouTube: Creëer video’s, zoals tutorials, interviews en vlogs, om een breder publiek te bereiken.

Een laatste tip: je hoeft natuurlijk niet overal aanwezig te zijn. Bedenk goed waar je doelgroep zit, welke kanalen jou zelf aanspreken en kies er één of twee waar je je op focust.

Wat post je? (per kanaal)

Content verschilt vaak per social media kanaal. Wat je op Instagram post, hoort niet per definitie ook thuis op LinkedIn. Een uitleg over je nieuwe aanbod kan prima overal, maar een uitgebreid verslag van vakantie kan je beter bewaren voor Instagram of een YouTube vlog.

  • Instagram: Deel inspirerende quotes, productlanceringen en achter-de-schermen momenten.

  • Pinterest: Maak borden met trends, DIY-ideeën en relevante artikelen.

  • LinkedIn: Plaats zakelijke updates, thought leadership-artikelen en succesverhalen.

  • Blog: Schrijf informatieve artikelen over zakelijk advies, carrièreontwikkeling en vrouwelijk leiderschap.

  • Podcast: Bespreek onderwerpen zoals ondernemerschap, empowerment en carrièrestrategieën.

  • YouTube: Creëer educatieve video’s, tutorials en vlogs over vrouwelijke ondernemerservaringen en jouw avontuur.

Hoe vaak en wanneer post je online?

De frequentie van je posts hangt af van het kanaal en de beschikbare tijd en middelen. Over het algemeen geldt dat consistentie belangrijk is, maar dat kwaliteit nog belangrijker is. Een paar algemene tips:

  • Wees voordat je gaat posten en nadat je gaat posten even actief. Like en reageer op anderen!

  • Wees relevant. Post niet om het posten, maar deel waarde, inspireer of vraag iets aan je volgers.

  • Houd het leuk. Als jij doodongelukkig wordt van vijf dagen in de week posten, overweeg dan om drie keer per week iets te delen.

De beste dagen om te posten in 2023

Er zijn tal van onderzoeken elk jaar over de beste dagen en  tijden om online te posten en wanneer de meeste interactie plaatsvindt. Hier een korte samenvatting:

Instagram: dinsdag, zaterdag en zondag.

Facebook: maandag, dinsdag en zaterdag

Twitter: maandag, dinsdag, woensdag en zondag

LinkedIn: dinsdag en donderdag

YouTube: dinsdag en vrijdag

Pinterest: maandag, donderdag en vrijdag

Voor een uitgebreide uitleg inclusief tijden, lees vooral dit artikel van Coosto.

Productief content creëren

Moet je dan elke dag tijd vrij maken voor het delen van waardevolle content? Dat kan, maar het hoeft niet. Een aantal ideeën om productief content te creëren, zodat jij met rust en vertrouwen aan de slag kunt:

  • Contentkalender: met een planning, kom je al heel ver. Bepaal jouw ideale dagen en plan in wanneer je welke content gaat delen.

  • Thema’s: Consistent posten is belangrijk, maar ook jouw thema’s zijn belangrijk. Waar wil jij de aankomende tijd over delen? Een nieuw product, je leven als ondernemer of misschien reizen als digital nomad? Door thema’s te weten, weet jij ook waar je over kan delen.

  • Brainstorm: het is handig om een aantal onderwerpen in het laatje te hebben liggen. Ga dus brainstormen, zodat je een lijst hebt met tips, reviews en meningen die jij zo online kan gooien.

  • Blok tijd in: het kan zijn dat jij elke dag een half uurtje neemt om content te creëren. Of, kies een halve dag in de week waarin jij content maakt en gelijk inplant. Hoe je het precies doet, dat maakt niet uit. Als je het maar inplant!

Tactieken om je verhaal te vertellen

Verhalen worden al eeuwen gedeeld. Via mondelinge overlevering en liedjes, tot boeken en nu social media. Dat kan intuïtief, maar er zit een hele wereld achter. Gebruik de volgende tactieken bij je content creatie:

  • Storytelling: Vertel authentieke verhalen over je reis als vrouwelijke ondernemer. Dit verbindt je met je doelgroep op een persoonlijk niveau.

  • Expertise delen: Deel je kennis en expertise door middel van educatieve content. Dit bouwt vertrouwen op en vestigt jezelf als een autoriteit.

  • Visuele content: Gebruik afbeeldingen, video’s en infographics om je boodschap visueel over te brengen en de betrokkenheid te vergroten.

  • Gastbijdragen: Schrijf gastartikelen voor andere platforms om je bereik uit te breiden en nieuwe volgers aan te trekken.

  • Q&A-sessies: Houd regelmatig Q&A-sessies via live video’s om direct met je publiek te communiceren en vragen te beantwoorden.

Inspiratie vinden

We hadden het net al even over brainstormsessies. Super leuk en nuttig, maar waar kan je nog meer inspiratie vinden? 

  • Netwerken: Praat met andere vrouwelijke ondernemers en deel ervaringen en ideeën.

  • Boeken en blogs: Lees boeken en blogs over ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en marketing.

  • Branchetrends: Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in je branche om relevante content te creëren.

  • Klantfeedback: Luister naar feedback van klanten en gebruik het als inspiratie voor nieuwe content.

>> Inspiratiesessie nodig? Kijk hier.

Chat GPT, doen of niet?

Heel eerlijk? Ik zeg: doen. Het kan je veel tijd schelen, omdat je niet from scratch hoeft te beginnen. Gebruik ChatGPT als aanvulling op je contentstrategie. ChatGPT kan helpen bij het genereren van ideeën, het maken van een contentstructuur en het beantwoorden van vragen van je doelgroep. 

Belangrijk: schrijf zelf. Hoewel het er mooi uit ziet, kunnen veel mensen na een tijdje een ChatGPT-gegenereerd artikel makkelijk spotten. Ook geeft ChatGPT je nog wel eens verkeerde informatie. Gebruik ChatGPT dus als hulpmiddel om je artikel te schrijven en gooi het niet klakkeloos online. Want verbinding met je klanten, dat werkt vaak alleen als je het persoonlijk houdt.

Conclusie

Het opzetten van een effectieve contentstrategie als vrouwelijke ondernemer kan je helpen je merk te versterken en je doelgroep te bereiken. Door de juiste kanalen, creatieve strategieën en planning te gebruiken, kun je waardevolle content creëren die resoneren met je vrouwelijke publiek en je bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.

Na het lezen van dit artikel hulp nodig? Vraag hier een gratis consult-gesprek aan van 30 minuten!